Schouderklachten

Schouderklachten komen vaak voor: 29 op de 1000 personen bezoekt hiermee jaarlijks de huisarts. De klachten duren vaak lang of komen snel en met enige regelmaat weer terug. Schouderklachten kunnen plotseling (bijvoorbeeld door een trauma) of geleidelijk ontstaan.
Klachten die in het schoudergebied kunnen voorkomen zijn pijn, bewegingsbeperking, krachtsverlies en uitstralende pijn in arm en hand.

Schouderklachten en triggerpoints

Ook bij schouderklachten spelen triggerpoints een grote rol. Veel pijnklachten in het schoudergebied zijn uitstralingsgebieden van triggerpoints. Denk hierbij aan de zogenaamde RSI of CANS klachten, pijn tussen de schouderbladen, pijn diep in de schouder etc.
Triggerpoints in spieren geven verkortingen in spieren. Doordat spieren verkort zijn, kun je bepaalde bewegingen van de schouder niet goed meer maken. Spieren die verkort zijn, kunnen niet goed kracht leveren. Samenvattend geven triggerpoints pijn, bewegingsbeperkingen en krachtsverlies. Triggerpoints kunnen ook drukken op zenuwen. Daardoor kun je dove of tintelende gevoelens krijgen in arm en/of hand.

De infraspinatus

Triggerpoints in deze spier komen het meest voor bij schouderklachten. Deze spier ligt aan de achterkant van de schouder, maar geeft klachten aan de voorkant van de schouder (zie plaatje). De pijn voelt doorgaans alsof hij diep in het gewricht zit. Soms wordt de pijn ook afgeleid naar de nek, binnenkant van het schouderblad, de onderarm en de hand. Dit stimuleert weer de vorming van triggerpoints in de strekspieren van hand en vingers, waardoor er pijn en andere symptomen in de hand bijkomen.
Als deze spier is aangedaan dan wordt het draaien van de arm moeilijker. Denk hierbij aan de bh los- en vastmaken, jas aan- en uitdoen. Ook het liggen op de schouder is pijnlijk.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken 

  • Overbelasting. Bijvoorbeeld langdurig werken achter beeldscherm en het gebruik van de muis, plafonds schilderen of langdurig bespelen van een muziekinstrument.
  • Gevolg van klachten elders in het lichaam. Bij veel schouderklachten zie je een ronde bovenrug. Als dit niet word behandeld, zullen de schouderklachten niet overgaan.
  • Een ongeluk of operatie.
  • Langdurige stress. Er zijn niet voor niets gezegdes als: teveel op je schouders nemen/krijgen, iemand een zware last op de schouders leggen, je schouders laten hangen.
  • Een laag serotonine gehalte. Dit zorgt voor hogere spierspanning en een lagere pijngevoeligheid.

Onderzoek 

Een schouder is een zeer complex gewricht. Daar komt nog bij dat er meestal meerdere klachtenonderhoudende factoren meespelen. Het is belangrijk om bij schouderklachten het hele lichaam mee te nemen in het lichamelijk onderzoek. Ook is het belangrijk om te vragen naar de verdere gezondheid, de spijsvertering en of er bijvoorbeeld veel stress is. Galstenen geven bijvoorbeeld een uitstralende pijn naar de schouder.

Behandeling 

De behandeling hangt dus sterk af van het onderzoek en is per persoon verschillend. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek wordt het behandelplan besproken en een behandeling ingezet.