Nekklachten

Nekklachten komen vaak voor. Minstens drie kwart van de mensen krijgt in de loop van zijn leven last van nekpijn. Nekaandoeningen staan meestal niet op zichzelf. Vaak spelen klachten in de bovenrug, schouderbladen en schoudergewrichten ook een rol. Samen kunnen ze aanleiding geven tot een complex klachtenpatroon. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld: een stijve nek, hoofdpijn, duizeligheid, pijn tussen de schouderbladen, tintelingen of een doof gevoel in de armen.

Triggerpoints en nekklachten

Er zijn meerdere nek- schouder en bovenrugspieren die nekklachten geven. De triggerpoints in deze spieren geven vaak niet alleen nekklachten, ze geven vaak ook uitstralende pijn richting het hoofd of de armen. Triggerpoints in de nek en het borstgebied kunnen ook druk op de armzenuw geven. Dit geeft zenuwpijn lijkend op de pijn die hoort bij een nekhernia.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken 

  • Langdurige stress. Er zijn niet voor niets gezegdes als: iets op je nek/hals geschoven krijgen, zichzelf iets op de nek/hals halen, iets op de nek nemen.
  • Werkomstandigheden, bijvoorbeeld beeldschermwerk.
  • Een ongeluk of operatie (een whiplash, maar ook bijvoorbeeld enkelproblemen of bekkenproblemen kunnen uiteindelijk nekklachten geven)
  • Een laag serotonine gehalte (dit zorgt voor hogere spierspanning en een lagere pijngevoeligheid)

Onderzoek en behandeling

De behandeling hangt dus sterk af van het onderzoek en is per persoon verschillend. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek word het behandelplan besproken en een behandeling ingezet. Voor alle klachten geldt dat ik meestal yin yoga houdingen meegeef naar huis.