Lage rugklachten

Lage rugpijn komt veel voor. Tussen de 50 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een episode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20% van de bevolking. Sommigen krijgen maar één keer rugklachten, bij anderen komen de klachten geregeld terug.

Triggerpoints en lage rugklachten

De reden dat er zoveel verschillende meningen zijn over rugpijn, is omdat het grotendeels door afgeleide pijn wordt veroorzaakt. Dat wil zeggen: de pijn in de rug komt niet uit de rug zelf maar vanuit andere delen van het lichaam. Pijn in de onderrug kan zijn afgeleid van triggerpoints op vreemde plaatsen, zoals de gluteus medius en gluteus maximus in je billen, de rectus abdominis in je buik en zelfs van spierknopen in je kuiten. Triggerpoints in de gluteus medius komen het meest voor bij lage rugklachten (zie plaatje). De middelste bilspier stelt ons in staat rechtop te lopen en staat bloot aan vele vormen van overbelasting. Als je veel actieve triggerpoints in deze spier hebt dan word je bekken achterover gekanteld. Als dit aan één kant is dan krijg je een asymmetrische stand van het bekken wat weer allerlei klachten in de rest van het lichaam kan geven (bv. nek-schouder- en hoofdpijnklachten). Als er naast lage rugklachten ook uitstralende pijn aanwezig is, kan dit bijvoorbeeld komen door triggerpoints in de gluteus minimus. De uitstralende pijn lijkt op de uitstralende pijn van een hernia.

Functionele osteopathie en lage rugklachten

In de functionele osteopathie zoeken we naar ketens in het lichaam. Een voorbeeld van een keten is de keten van het bekken. Er blijkt een samenhang te zijn tussen het onderste spronggewricht, het bekken, de zesde borstwervel, de zesde halswervel en de tweede halswervel.
Na een enkeltrauma kan je via deze samenhang uiteindelijk bekkenproblemen krijgen, maar dus ook hoger op in de rug en in de nek. Na een enkeltrauma kan er bijvoorbeeld een verkeerde stand van het bekken ontstaan. Hierdoor kunnen zich ook triggerpoints in bijvoorbeeld de gluteus medius ontstaan. Dit geeft weer lage rugklachten.

Voorbeelden van mogelijke oorzaken

  • Lang in één houding zitten of staan (bijvoorbeeld lange autoritten zijn belastend voor de bilspieren, triggerpoints in de bilspieren kunnen lage rugpijn geven).
  • Overgewicht
  • Stress (er zijn niet voor niets gezegdes als: met de rug tegen de muur staan, ergens onder gebukt gaan, ergens mee opgezadeld worden)
  • Overbelasting
  • Bekkenscheefstand
  • Problemen in de buikregio. Er zijn buikspieren die pijn in de onderrug geven (zie plaatje) en de nieren geven bijvoorbeeld uitstralende pijn in de rug.

Onderzoek 

Vaak spelen er meerdere factoren mee. Ik zie het als een puzzel die ik samen met de patiënt probeer op te lossen. Allereerst vraag ik naar alle ongelukken, valpartijen en operaties vanaf de geboorte. Valpartijen van lang geleden kunnen bijvoorbeeld een bekkenscheefstand of een enkelprobleem geven. Dit kan later uitmonden in hoofdpijnklachten. Verder wordt de uitslag van de bravermantest meegenomen. Ook stel ik vragen over het slaappatroon, het maag- en darmstelsel en de voeding. Daarna doe ik een lichamelijk onderzoek vanuit de functionele osteopathie en de triggerpointtherapie.

Behandeling

De behandeling hangt dus sterk af van het onderzoek en is per persoon verschillend. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek word het behandelplan besproken en een behandeling ingezet. Ik gebruik in de praktijk regelmatig yin yoga houdingen. Als ik bijvoorbeeld een verkeerde stand van het bekken heb behandeld met functionele osteopathie en triggerpointtherapie, geef ik vaak een yin yoga houding mee naar huis. Als de patiënt thuis deze houding regelmatig uitvoert zorg je voor ontspanning van het bindweefsel en voorkom je zo recidieven.