Hoofdpijn

Hoofdpijn is een klassiek voorbeeld van uitstralende pijn. Het aanraken van triggerpoints wekt herkenbare hoofdpijn op. Daarnaast geeft het tot rust brengen van triggerpoints een vermindering van hoofdpijn. De spieren die uitstralende pijn in het hoofd geven zijn de spieren in nek, kaak, bovenrug en van het hoofd zelf. Het is echter van groot belang om te ontdekken waarom de triggerpoints ontstaan. Anders komen de triggerpoints steeds weer terug en daarmee dus ook de hoofdpijn. Enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn:

  • Langdurige stress
  • Werkomstandigheden, bijvoorbeeld zwaar lichamelijk en/of veel zittend werk.
  • Voeding, bijvoorbeeld door een tekort aan vitaminen of mineralen
  • Een ongeluk of operatie
  • Langdurig statisch aanspannen van de nekspieren (bijvoorbeeld zitten met opgetrokken schouders)
  • Bekkenscheefstand bijvoorbeeld door een valpartij of ongeluk (dit kan al jaren daarvoor zijn gebeurd)
  • Veel zelfopgelegde druk (perfectionisme, graag aardig gevonden willen worden, verantwoordelijkheden van anderen op je nemen, slecht grenzen aangeven, gevoelens binnen houden etc.
  • Een laag serotoninegehalte

Onderzoek

Vaak spelen er meerdere factoren mee. Ik zie het als een puzzel die ik samen met de patiënt probeer op te lossen. Allereerst vraag ik naar alle ongelukken, valpartijen en operaties vanaf de geboorte. Valpartijen van lang geleden kunnen bijvoorbeeld een bekkenscheefstand of een enkelprobleem geven. Dit kan later uitmonden in hoofdpijnklachten. Verder wordt de uitslag van de bravermantest meegenomen. Ook stel ik vragen over het slaappatroon, het maag- en darmstelsel en de voeding. Daarna doe ik een lichamelijk onderzoek vanuit de functionele osteopathie en de triggerpointtherapie.

Behandeling

De behandeling hangt dus sterk af van het onderzoek en is per persoon verschillend. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek wordt het behandelplan besproken en een behandeling ingezet. Dit is vaak een combinatie van behandelvormen.