Neuroprofiel

Teveel gedachten
Midden in de nacht wakker
Te onrustig om rustig te worden
Wáár zit de rem?

Neurowátte?

Neurotransmitters zijn communicatiestofjes. Ze hebben een effect op je lichamelijke en mentale fitheid, reactiesnelheid, spierbesturing, motoriek, immuunsysteem, geheugen, aandacht, concentratie, je gevoel en je persoonlijkheid. Er zijn meer dan 50 neurotransmitters en de vier belangrijkste zijn:

  1. Serotonine
    Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam en het is een voorstof van melatonine. Serotonine brengt rust en zorgt voor tevredenheid en een goed slaapritme. Het houdt de stemming op peil, zorgt voor een goede darmwerking en verlaagt de pijngrens. Kenmerken van een tekort aan serotonine zijn onder andere slaapproblemen, chronische pijn (fibromyalgie, hoofdpijn, lage rugpijn en migraine), prikkelbare darm, concentratieproblemen en angstaanvallen.
  2. Gaba 

Gaba is een rustgevende neurotransmitter die zorgt voor ritme en stressbestendigheid. Het dempt angstgevoelens en perfectionisme. Een tekort aan GABA zorgt ervoor dat de spieren niet kunnen ontspannen, dat de hersenen blijven racen en dat het vermogen om rustig na te denken en te handelen ernstig verstoord raakt.

  • Dopamine
    Dopamine is de neurotransmitter die er voor zorgt dat we plezier en beloning ervaren. Het bewerkstelligt dat we kunnen denken, zorgt voor concentratie, geheugen, gezonde assertiviteit en dat we beslissingen kunnen nemen. Het maakt dat we kunnen genieten van seks. Alcohol, nicotine, suiker, stress en drugs verstoren de dopaminebalans.
  • Acetylcholine
    Acetylcholine geeft het brein zijn snelheid en reactievermogen, het helpt het geheugen en de concentratie. Het maakt dat we creatief zijn. Kenmerken bij een tekort aan acetylcholine zijn vergeetachtigheid, aandachtsproblemen, moeilijkheden bij het onthouden van nieuwe informatie en verminderde alertheid.

Serotonine en GABA zijn z.g. remmende neurotransmitters, dopamine en acetylcholine werken stimulerend.

Neurotransmitterprofielbepaling

De bravermantest geeft een inzicht in de werking van de belangrijkste neurotransmitters.  Dr. Eric Braverman heeft deze test (profielbepaling) ontwikkeld. De test bestaat uit twee delen met vragen die uitsluitend beantwoord kunnen worden met Eens of Oneens. Het eerste deel geeft inzicht in wat voor type mens je bent. Het laat zien welke neurotransmitter(s) in jouw systeem dominant aanwezig is/zijn. Het tweede deel bepaalt of er biochemische tekorten zijn in één of meerdere neurotransmitters. De neurotransmitter met het hoogste tekort leidt het meest waarschijnlijk tot klachten.

U krijgt voor het eerste consult de vragenlijst toegestuurd, deze kunt u online invullen. Om deze test te maken dient u wel tijd en rust te nemen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. De testresultaten worden in een consult besproken. Hierin geef ik aan wat de gevolgen zijn van de geconstateerde tekorten. Met een gericht advies op het gebied van leefstijl, voeding en supplementen (vitaminen/mineralen) kunnen de tekorten worden aangevuld. Periodiek wordt deze test herhaald om de voortgang te kunnen monitoren en de adviezen te kunnen bijsturen.