De Functionele osteopathie is een behandelmethode die het hele lichaam als een functionele eenheid ziet. Ze gaat er van uit dat het bewegingsapparaat als geheel reageert als er ergens een probleem ontstaat. Het lichaam moet dan op een of andere manier het ontstane probleem compenseren. Deze compensaties vinden vaak plaats volgens een vast patroon (ketens). Als het lichaam deze storingen niet meer compenseren kan, zullen zich ergens in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van de pijn zit echter vaak ergens anders. Zo kan er hoofdpijn ontstaan als het bekken niet recht staat. Er liggen vaak meerdere compensatiesystemen over elkaar en dit wordt als het ware afgepeld.
Onderzoek
Tijdens de anamnese wordt niet alleen de huidige klacht uitgevraagd maar er word ook gevraagd naar klachten elders in het lichaam. Verder wordt er ook gevraagd naar eerder doorgemaakte trauma’s. Zo ontstaat er al een beeld van de compensatiepatronen. Daarna wordt het gehele lichaam onderzocht.
Behandeling
In de Functionele osteopathie is de wervelkolom de centrale as. Er wordt dus ook meestal bij de wervelkolom begonnen. Het pijnlijke gewricht word meestal als laatste behandeld. Dit is vaak de laatste schakel in de keten.
De therapeut doet in principe 3 verschillende dingen:
- De stand van de botten ten opzichte van elkaar corrigeren.
- De 3-dimensionele beweeglijkheid van de gewrichten corrigeren.
- De spierspanning corrigeren. De behandeling bestaat vooral uit oscillaties.
Dit is zacht en passief bewegen in het ritme van het lichaam waardoor geen schade kan ontstaan. Na de behandeling moet u even een kwartier lopen. Het lichaam moet even wennen aan de nieuwe stand.
Zijn er contra-indicaties?
Het antwoord is definitief „NEE“. De behandelingstechnieken van de Functionele osteopathie zijn zo zacht dat uw lichaam daarvan geen schadelijke werking ondervindt, in tegenstelling tot het harde manipuleren. Ziektebeelden als hernia en artrose zijn zelfs positief te beïnvloeden. Alle klachten op grond van functionele problemen zijn met deze methode goed te behandelen.
Welke reacties kunt u verwachten?
In sommige gevallen kan er gedurende 2 á 3 dagen een soort spierpijn ontstaan. Meestal voelt men zich „losser“. De pijn is niet altijd direct beter. Als de pijn beter is kan deze na 2 tot 3 dagen weer optreden. Dit betekent echter niet dat de behandeling niet geholpen heeft. Andere klachten kunnen zich na de behandeling ook verbeteren zoals slaapstoornissen, maagklachten of bijvoorbeeld problemen met uw stoelgang.
Wat kan ik zelf doen om de behandeling te ondersteunen?
U moet na elke behandeling tenminste een kwartier wandelen. Dus niet eerst fietsen of autorijden. Belastende sporten zoals tennis, joggen of golf mogen de eerste 2 dagen niet beoefend worden. Ook zwaar tillen en stofzuigen zijn geen goede bezigheden in de eerste dagen na de behandeling. Walking of nordic walking zijn daarentegen zeer aan te bevelen. Een specifieke trainingstherapie kan daarnaast zeer ondersteunend werken. Ik werk vaak met yin yoga houdingen. Deze houdingen worden dan tijdens de behandelingen geoefend en u kunt daar dan thuis mee aan de slag.