Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek waarbij een zeer dun naaldje door huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Deze techniek is uiterst effectief voor de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier. Deze kunnen voor flinke, uitstralende pijnklachten zorgen. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van dry needling.

Hoe werkt dry needling?

Als de naald het triggerpoint raakt, wordt een twitch opgewekt (een lokale samentrekking van het spierweefsel). Dit leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid tot gevolg.

Is de behandeling pijnlijk?

De therapeut voelt eerst waar het triggerpoint zich bevindt. Het triggerpoint wordt dan tussen twee vingers vastgezet, waarna het naaldje snel door de huid wordt getikt. De meeste patiënten voelen het inbrengen van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Dit is een niet pijnlijk en dof gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn, veroorzaakt door het triggerpoint, gevoeld worden.

Wat voor problemen kunnen er behandeld worden met dry needling?

Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling.
Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn( tenniselleboog, carpaal tunnelsyndroom, RSI), hoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, ischias en krampen.
Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klachten wel door triggerpoints worden veroorzaakt.

Wat voel je na een dry needling behandeling

Na de behandeling kan de spier flink gevoelig, stijf of beurs (als een blauwe plek) aanvoelen.
Dit gevoel blijft meestal een paar uur tot 2 dagen bestaan. Daarna zie je een afname van de uitstralende pijnklachten en een toename van de beweeglijkheid. Andere positieve effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Zijn er nog dingen die ik na de behandeling zelf kan doen?

Dit verschilt per patiënt en per klacht. Wel geeft rustig bewegen, licht rekken van de behandelde spieren en warmte vaak een snellere verlichting van de napijn.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Hoewel de techniek van dry needling soms als onprettig ervaren wordt, is hij zeer effectief om een snel herstel te bereiken. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier.

Is dry needling voor iedereen geschikt?

Er zijn een paar situatie waarbij dry needling minder geschikt is. Zwangerschap houden wij aan als een relatieve contra- indicatie voor dry needling. Dit vanwege de mogelijke vegetatieve reacties. Verder zijn acute spierscheuren en angst voor naalden een reden om niet met naalden te werken.